Bokutgivning

Writer’s block: skrivkramp

 

Håller du på att skriva en bok, men har råkat ut för writer’s block? Du vet inte hur du ska komma vidare med ditt manus. Det finns knep att ta till för att både undvika skrivkamp och för att ta dig vidare när du sitter fast.

Writer’s block

Writer’s block är när en skribent inte vet hur den ska gå vidare med sitt manus. Vad berättelsen ska handla om, hur den ska utvecklas sig eller hur karaktärerna låter. Du har helt enkelt fått skrivkramp. Om du har råkat ut för writer’s block kan det vara smart att först och främst bara lägga ditt manuskript åt sidan ett tag. En vecka eller en månad. Så att skrivkrampen kan lätta lite. Det kan också vara klokt att göra något annat, gärna motionera. När vi motionerar och rör på oss är det inte bara kroppen som mår bättre, utan även vår hjärna. Att ta en långpromenad eller göra en vandring är ett bra sätt att komma tillbaka till den kreativa processen. Vi blir kreativa när vi rör på oss. Ett tips är att läsa träningsmagasinet iForm för att hitta en rolig träningsform som kan få igång din hjärna.

Så undviker du skrivkramp

Du kan undvika mycket skrivkramp genom att göra ett förarbete. Tänk igenom din berättelse, skriv en biografi över de viktigaste karaktärerna och besluta dig från början hur berättelsen ska sluta. Då vet du alltid vart du är på väg. Att göra ett förarbete gör inte skrivandet okreativt, men du har en karta att utgå ifrån.