Skriva

Ge ut din bok via bokförlag

Att som okänd person bli utgiven av ett etablerat förlag kan vara svårt, men det är möjligt. Du måste hålla hög kvalitet eller skriva om något unikt.

Utveckla ditt skrivande

För att bli en skicklig författare behöver du läsa mycket. Läs nobelsprisvinnare, poeter, kända författare och författare som vinner priser. Försök att bredda ditt läsande för att omge dig med mycket ord, meningar och berättelser. Du ska också tänka på vad du läser. Hur etablerade författare bygger en story, sina karaktärerna och hur de skriver dialog. Eller hur de inte gör. Läs för att lära dig mycket. Det finns också många böcker om att skriva som kan hjälpa dig att utvecklas.

Bli antagen

När du skickar in ditt manus till ett etablerat förlag har du i princip bara en chans per förlag. Därför vill du göra ett gott intryck. Ett tips är att anlita en extern redigerare som läser och kritiserar ditt manus, så att du kan göra viktiga förändringar. Du kan skicka in samma manus till hur många förlag du vill. Om du har ett manus som är refuserat av ett bokförlag kan du förbättra manuset avsevärt och ändra titel. Så kan du skicka in manuset igen.