Skriva

Leva på att skriva

Det är många som drömmer om att kunna skriva på heltid och få betalt för det. Det är en härlig känsla att få sätta ord på upplevelser, fakta, berättelser och att skriva artiklar som andra människor kommer att läsa och bli berörda av. Ord har verkligen en stor inverkan.

Författare

För att bli författare behöver du enligt författarförbundet ha publicerat två böcker via ett etablerat bokförlag. Om du startar ett eget bokförlag och får riktig inkomst på dina böcker är du ju också författare. Det som skiljer författare från mot många andra yrken är att det faktiskt inte finns någon utbildning eller något fast arbete. Du kan inte jobba som författare åt ett företag mellan klockan 8-17, måndag till fredag. Däremot finns det många forskare som kan skriva en bok på arbetstid. Det finns heller ingen utbildning som du kan gå för att garanterat bli utgiven. Däremot finns det både universitetskurser och många kurser du kan gå för att förbättra ditt skrivande. För att lyckas som författare måste du kunna skapa och driva projekt på egen hand.

Journalist

Om du vill skriva och ha en fast anställning bör du satsa på att bli journalist. Du kan läsa journalistik på många högskolor, som journalistprogrammet på Göteborgs universitet. Journalist är ett populärt jobb och konkurrensen om de fasta arbetena är stor. Det finns många som arbetar som frilansjournalist och kombinerar det med andra skrivuppdrag samt skriva egna böcker.

Spökskrivare

Du kan också arbeta som spökskrivare. Det innebär att du skriver åt en annan person. Den personen beslutar vad du ska skriva om och sedan skriver du åt den. Då publiceras inte verket under ditt namn, utan under uppdragsgivarens namn.