Skriva

Eget bokförlag

Du har skrivit en bok, men har blivit refuserad av de etablerade bokförlagen. Eller så vill du ge ut boken på egen hand. Idag är det lätt att starta eget bokförlag.

Ditt bokförlag

För att ge ut boken på egen hand med eget bokförlag måste du vara företagare. Du går in på Skatteverket, ansöker om f-skatt sedel, så kan du sedan starta ett bokförlag. Ditt förlagsnamn måste vara unikt och du ansöker om det hos Bolagsverket. Det kan vara smart att ta ett förlagsnamn som passar till den genre som du tänker skriva om. Tänk långsiktigt. Vill du skriva faktaböcker om din hembygd? Böcker om att driva eget företag eller är det romaner som du vill satsa på? Låt företagsnamnet ge en hint.

Publicera böckerna

Det enklaste sättet att ge ut dina böcker på är som e-böcker. Men det är smart, och mer ekonomiskt, att också erbjuda fysiska böcker. Du kan antingen trycka upp en stor upplaga böcker i förväg. Eller så anlitar du en publiceringsplattform som trycker dina böcker som print on demand. Print on demand innebär att när en person lägger din bok i kassan på Bokus eller Adlibris, så kommer publiceringsplattformen att trycka boken och skicka den till kunden.