Skriva

Lyckas med resebloggen

En genomtänk och välskriven reseblogg kan både ge dig extra inkomst till reskassan samtidigt som den ger god information och inspiration till andra resenärer. För att lyckas med din reseblogg måste du förstå hur bloggen som fenomen fungerar idag.

Dagens bloggar

Bloggen är inte död, men det finns inga kända bloggare på samma sätt som förut. De personerna finns nu på Instagram och YouTube. Om du tycker om att skriva och resa kan du ändå skapa en blogg som både ger dig extrainkomst och får besökare. Dagens bloggar fokuserar på ett nischat kunskapsområde. Du måste också utgå från dina läsare. Om du vill berätta om din resa och dina upplevelser är det bättre att skapa en resevlogg på YouTube. Eftersom många vill leva på att resa och vlogga, så kräver det ofta flera år av resande innan du börjar få inkomst på den. Och att du har rätt personlighet. Därför kan det vara klokare att blogga. Det kräver inte att du ger ut lika mycket material och att du har besökt alla platser på egen hand.

Resebloggen

En bra reseblogg är som resemagasinet Vagabond i miniformat. Du läser inte Vagabond för att primärt följa personer, utan för att få inspiration. Fokus är kunskap. Så gott som alla människor läser bloggar, men utifrån att de söker en särskild kunskap. För att lyckas med en reseblogg bör du nischa dig. Du kan skriva om att resa med tåg, buss, bil eller fokusera på att resa så billigt som möjligt. Du måste ha en nisch som folk efterfrågar. Det är svårt att skriva om Thailand i allmänhet, då du konkurrerar med både stora tidningar som Vagabond och Aftonbladet, men också kända resebloggare. Om du däremot hittar en nisch som har efterfrågan, till exempel att resa jorden runt med tåg, men där konkurrensen är låg, så har du mycket lättare att få besökare.

Läsaren i fokus

Du behöver ha läsaren i fokus för att lyckas. Istället för att du ska skriva om vad du tycker är roligt, så fråga dig vad folk kan efterfråga. Om din blogg handlar om att resa väldigt billigt, så skriver du flera och långa artiklar om ämnet att resa på liten plånbok. När du har börjat få läsare kan du även börja skriva mer personliga inlägg, men personliga inlägg ger inte besökare i början. Använd också rubriker som verkligen besvarar frågor som folk har, så får du flera besökare till din sajt.