Skriva

Från idé till färdig bok

Att skriva en bok och att sedan ge utan den är ett roligt projekt som många drömmer om. Det kräver mycket arbete, men är idag lättare än aldrig förr.

Det tomma pappret

Du börjar med ett tomt vitt blad som du ska fylla med text. Det är verkligen en kreativ utmaning. Det är lätt att vilja skriva en bok, men när du väl sitter framför datorn kan det vara svårt att sätta igång. Det första du bör göra är att brainstorma din blivande bok. Ta förslagsvis block och penna och skriv ner alla idéer du kommer på. Bry dig inte om att skriva dina idéer i rätt ordning. Målet är bara att få ner allt på ett papper. Sedan kan du börja sortera idéerna. Skapa tidslinjer och fördjupa dig i de olika karaktärerna. Genom att göra ett grundligt förarbete kommer det att vara mycket lättare att fullborda boken. Det gäller vare sig du skriver en roman eller en faktabok.

Skrivprocessen

Det tar tid att skriva. Det kan vara klokt att skapa tid i din kalender för att skriva, särskilt om du jobbar heltid. Besluta dig för att skriva 5-20 minuter varje dag eller ett par timmar på helgerna. För att verkligen skriva en bok, måste du först skapa tid för att skriva. Det kan låta som lite att skriva 5-20 minuter varje dag, men du kommer längre med att arbeta lite varje dag, än att inte arbeta någonting alls.

Redigera texten

När du är färdigt med texten är det dags att grundligt bearbeta dina ord, meningar och hela upplägget. Det kan vara klokt att lägga undan ditt manus under en tid. Så att du är ifrån boken ett tag. Läs och redigera flera gånger. Be vänner läsa igenom ditt manus. Du kan även skicka in ditt manuskript till en redaktör som för ett par tusenlappar ger dig konstruktiv kritik. När du är färdig med manuskriptet väljer du ifall du ska skicka det till ett bokförlag eller publicera själv.

Publicera boken själv

Det är många som drömmer om att få sin bok utgiven av ett etablerat företag. Men om inget bokförlag vill publicera din bok kan du redigera boken än mer och starta eget bokförlag. Det är enkelt att starta bokförlag. Allt du behöver göra är att starta en enskild firma, och sedan gå in på Bolagsverkets hemsida och ansöka om förlagsnamn.

Få ut boken på marknaden

Med eget bokförlag kan du publicera din bok på tre olika sätt: e-bok, print on demand och trycka upp böcker i förväg. När du använder print om demand kan du publicera din bok på till exempel Adlibris, men du behöver inte trycka upp boken i förväg. Istället kommer boken att tryckas av ett externt tryckeri när någon beställer den

. Att publicera e-böcker är ofta gratis. Marknadsför din bok på sociala medier, Facebook och en blogg.